Enestående fund fra den vikingetidige gravplads ved Bryndum kirke

 

Sydvestjyske Museer udgravede i september måned 2016 en gravplads fra vikingetiden ved Bryndum kirke, Vikingegrave ved Bryndum kirke. Her er hvad vi foreløbigt kan sige om gravpladsen og udgravningens enestående genstandsfund.

sjm-427-db058

Fig. 1. Udgravningssituationen. I forgrunden ses grav 10 og 12 som mørke aftegninger. Disse to grave indeholdt enestående genstande.

Gravpladsen bestod af 14 jordfæstebegravelser, hvoraf mindst fire var børn helt ned til spædbarnsalderen efter gravenes størrelse at dømme. I flere af gravene var der bevaret spor af kister, der for hovedparten syntes at have været udhulede træstammer. Den mindste kiste var dog blot 68 cm lang og kan have været et skrin. Der var ikke bevaret skeletmateriale i graven, men kun enkelte, sporadiske ligskygger, der i alle tilfælde viste, at de gravlagte var lagt i rygleje med hovedet i vest. Kun en tredjedel af gravene indeholdt genstandsfund, hvilket er en væsentlig mindre andel end på de øvrige vikingetidige gravpladser i museets ansvarsområde. To af gravene indeholdt særligt interessante genstande.

 

plan-1_100

Fig. 2. Udgravningsplan.

I grav 10 ( se fig. 2) blev der fundet et meget nedbrudt, cirkulært spænde omtrent midt på brystregionen. Spændet er et omdannet beslag, der oprindeligt stammer fra de Britiske Øer, lavet af bronze med dobbelt korsmotiv i form af et muligt hjulkors med et cirkelkors (indvielseskors) i midtersektion. Beslaget kan oprindeligt have siddet på et skrin eller en bog.  Museet har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til lignende spænder, hvorfor dette kan være en unik genstand. Videre undersøgelser vil forhåbentlig kunne sige mere om spændets udførelse og øvrige materialebrug.

sjm-427x-1-rx1color-negativ-beskaret

Fig. 3. Røntgenfoto af cirkulært spænde med korsmotiv af omdannet beslag fra de Britiske Øer, 4 cm i diameter.

Grav 12, der var en kvindegrav, indeholdt et par Berdal-skålspænder af en ny type, som blev taget op i præparat. Præparatet, der afventer videre udgravning på Konserveringscenter Vest i Ølgod, indeholder desuden et ukendt antal perler. Skålspænderne er sandsynligvis produceret i de sidste årtier af det 8. århundrede eller i første halvdel af det 9. århundrede, hvorved gravpladsen er ældre end museets oprindelige antagelse, som var det 10. århundrede. Cirka femten centimeter under det højre skålspænde lå desuden en kniv, der sandsynligvis har hængt fra spændet.

foto-1

Fig. 4. Skålspæderne fra grav 12 blev taget op i præparat, da der der var velbevaret tekstil omkring dem. Flere lag af tekstil er løftet væk fra spændernes overside, mens det endnu er uafklaret, hvor meget tekstil der er bevaret på spændernes bagside.

rvc_kvinde-i-selekjole

Fig. 5. Rekonstruktion af vikingetidens kvindedragt. Foto: Ribe VikingeCenter.

Over begge skålspænder lå der flere lag af velbevaret tekstil (ca. 5 x 10 cm) med mulige spor af farvning. Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvor meget tekstil, der findes på spændernes bagside. Fundet hører sandsynligvis blandt de bedste danske tekstilfund fra vikingetiden, og det kan forhåbentligt bidrage med væsentlig ny viden om periodens kvindedragt. Spændende undersøgelser venter…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fig. 6. Nærbillede af tekstilet fra skålspændernes overside, der er vævet så det fremstår med smalle diagonalstriber i skiftevis mørk og lys farve.

 

Michael Alrø Jensen, museumsinspektør.

Reklamer

One thought on “Enestående fund fra den vikingetidige gravplads ved Bryndum kirke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s